Monday Is Malaria Day

Slutet av april och nu börjar det bli dags att äta malariamedicinen igen. Nu är det inte bara gammal oexploderad ammunition som kryper fram ur backen. Sedan ett par veckor så är vi halvt invaderade av skalbaggar i kalibern 5 - 10 cm långa. Dessutom har vi lyckats hitta två skorpioner inne på vårt safe house så man kan lugnt säga att det är dags att skaka allt som ligger på golvet innan man använder det.


Senaste två patrullerna har vi även sett orm. Tydligen ska det finnas en hel del giftiga och även en del dödliga ormar här. Så nu har vi ytterligare en aspekt förutom minor, talibaner, insurgents, oexploderad ammunition och improviserade sprängladdningar (IED´s).


Det har även börjat blomma en hel del. Just nu väntar vi p att poppyn (vallmon) ska börja blomma så vi kan se om vi hittar några fält. Med största sannolikhet lär vi inte göra det även om vårt norra område tillhör de områden som producerar mest poppy i Afghanistan. Vi får väl se vad som händer, vore intressant att få se något fält innan jag åker hem...

Mycket möjligt - knappast troligt!


Under eftermiddagen idag har det kommit lite välbehövligt regn. Dagen i övrigt spenderades med lite vägrek i vårt område. Åkte genom en dal full av ruiner och endast ett fåtal familjer boende i den. Förklaringen fick vi lite senare. En av de locals vi pratade med berättade att ryssarna hade flygbombat hela dalen under sovjetockupationen. De gick aldrig in i dalen med marktrupp utan nöjde sig med att "bara" bomba den... Ytterligare en påminnelse om landets mörka förflutna.


/Ulven


Sluttampen

Återigen nere i Afghanistan för de sista fem veckorna. Nästan omedelbart begav vi oss ut på en sexdagars patrull i bergen i vårt södra område. Målsättningen var att försöka ta oss ner i en dal där vi tidigare inte varit på grund av avsaknad av broar och det faktum att passen är igensnöade under större delen av hösten/vintern/våren.


Första natten spenderades återigen i muzzle dome (myggnät) under en stjärnklar himmel och en starkt lysande halvmåne. Det är det som gör det hela värt!


Dag två fortsatte vi mot nerfarten till dalen. Självklart lyckades vi köra fast igen och det tog ett par timmar att komma loss. Det hela resulterade i att vi slog läger på 2.800 m höjd. Självklart hade redan regnet börjat komma då. Under natten lyckades det dessutom komma 10 cm snö. Dagen efter fortsatte snön och tyvärr lyckades vi inte ta oss ner i dalen trots heroiska försök.

Den kommande natten spenderades på lägre höjd men självklart regnade det hela natten...


Dag tre fortsatte med lite vägrek. Efter uträttat förvärv så vände vi åter på vägen som vi kom från. I anslutning till en av byarna tog det helt plötsligt stopp. Någon hade placerat ut tre stora stenar mitt på vägen för att spärra framfarten. Snacka om att man tempoväxlade snabbt. Helt plötsligt blir du helt kall och höjer beredskapen både mentalt och fysiskt. Det visade sig att det handlade om ett par ungar som roat sig med att lägga ut stenarna, det var iaf förklaringen som vi fick. Hurvida den stämmer eller inte vet man ju aldrig. Det hela löste sig iaf på ett bra sätt. Som tur var så var det uppehåll under natten, dessutom hade vi lyckats torka tälten under lunchen.


Dag fyra så var det mest olika möten i en av de större byarna. Vi passade även på att besöka en av byarna där det finns en Mullah som sprider anti-ISAF propaganda. Stämningen brukar aldrig vara på topp då vi åker dit. Den här gången kallade Mullorna in alla barnen i moskén då vi kom. Väl inne i byn vägrade folk att ens hälsa på tolken, vilket skrämde honom rätt så rejält. När vi lämnade byn ser jag i backspegeln hur en av de religöst klädda ungdomarna tar upp en stor sten som han kastar efter bilen. Som tur var så missade han, hade han träffat så hade sannolikt bakrutan spruckit!


Sista natten spenderades återigen under bar himmel. Somnade med Kent i öronen och fullt med stjärnor över huvudet.


Sista dagen handlade det mest om att köra den sista biten hemåt. Skönt att komma tillbaka till vårt safe house och ta sig en lååång varm dusch. Skönt att bli av med allt damm! Patrullen var helt fantastisk, hur skönt som helst att få komma ut. Visst är det inte helt kul att vara ute då det snöar och är blött, hoppades på att vi skulle slippa mer kyla men bevisligen är det fortfarande vinter i bergen.


Resterande delen av helgen har mest bestått i att vårda och förbereda inför nya äventyr. Idag har vi varit iväg i vårt norra område för att leverera två tält till en skola. När vi kom tillbaka så hade våra amerikanska kamrater fixat iordning en riktig amerikansk BBQ.


/Ulven


Nerslag I Missionens Vardag

image5
Slutet av mars 2008

image19
Februari/mars 2008

image6
Mars 2008, Nyvaken efter en natt under stjärnklar himmel

image7
Mars 2008, Samma morgon som ovan, det första jag möttes av när jag slog upp ögonen

image8
Mars 2008, Kvällning någonstans i norra Afghanistan

image9
Mars 2008, vår i vårt norra distrikt

image15
Mars 2008, VÅR!

image10
Nov 2007, typisk höst/vinterväg på 3500 m höjd

image16
December 2007, vanlig passage i vårt södra område

image17
Februari 2008, normal trafikbild

image18
December 2007, "lastbils"karavan i norra Afghanistan

image11
Vinter 2008, typisk nomadby i vårt norra distrikt

image12
Mars 2008, utdelning av humanitarian aid

image13
Januari 2008, påsättning av slirskydd, Route 5

image14
januari 2008, Short Range Patrol i vårt norra område

RSS 2.0