Sluttampen

Återigen nere i Afghanistan för de sista fem veckorna. Nästan omedelbart begav vi oss ut på en sexdagars patrull i bergen i vårt södra område. Målsättningen var att försöka ta oss ner i en dal där vi tidigare inte varit på grund av avsaknad av broar och det faktum att passen är igensnöade under större delen av hösten/vintern/våren.


Första natten spenderades återigen i muzzle dome (myggnät) under en stjärnklar himmel och en starkt lysande halvmåne. Det är det som gör det hela värt!


Dag två fortsatte vi mot nerfarten till dalen. Självklart lyckades vi köra fast igen och det tog ett par timmar att komma loss. Det hela resulterade i att vi slog läger på 2.800 m höjd. Självklart hade redan regnet börjat komma då. Under natten lyckades det dessutom komma 10 cm snö. Dagen efter fortsatte snön och tyvärr lyckades vi inte ta oss ner i dalen trots heroiska försök.

Den kommande natten spenderades på lägre höjd men självklart regnade det hela natten...


Dag tre fortsatte med lite vägrek. Efter uträttat förvärv så vände vi åter på vägen som vi kom från. I anslutning till en av byarna tog det helt plötsligt stopp. Någon hade placerat ut tre stora stenar mitt på vägen för att spärra framfarten. Snacka om att man tempoväxlade snabbt. Helt plötsligt blir du helt kall och höjer beredskapen både mentalt och fysiskt. Det visade sig att det handlade om ett par ungar som roat sig med att lägga ut stenarna, det var iaf förklaringen som vi fick. Hurvida den stämmer eller inte vet man ju aldrig. Det hela löste sig iaf på ett bra sätt. Som tur var så var det uppehåll under natten, dessutom hade vi lyckats torka tälten under lunchen.


Dag fyra så var det mest olika möten i en av de större byarna. Vi passade även på att besöka en av byarna där det finns en Mullah som sprider anti-ISAF propaganda. Stämningen brukar aldrig vara på topp då vi åker dit. Den här gången kallade Mullorna in alla barnen i moskén då vi kom. Väl inne i byn vägrade folk att ens hälsa på tolken, vilket skrämde honom rätt så rejält. När vi lämnade byn ser jag i backspegeln hur en av de religöst klädda ungdomarna tar upp en stor sten som han kastar efter bilen. Som tur var så missade han, hade han träffat så hade sannolikt bakrutan spruckit!


Sista natten spenderades återigen under bar himmel. Somnade med Kent i öronen och fullt med stjärnor över huvudet.


Sista dagen handlade det mest om att köra den sista biten hemåt. Skönt att komma tillbaka till vårt safe house och ta sig en lååång varm dusch. Skönt att bli av med allt damm! Patrullen var helt fantastisk, hur skönt som helst att få komma ut. Visst är det inte helt kul att vara ute då det snöar och är blött, hoppades på att vi skulle slippa mer kyla men bevisligen är det fortfarande vinter i bergen.


Resterande delen av helgen har mest bestått i att vårda och förbereda inför nya äventyr. Idag har vi varit iväg i vårt norra område för att leverera två tält till en skola. När vi kom tillbaka så hade våra amerikanska kamrater fixat iordning en riktig amerikansk BBQ.


/Ulven


Kommentarer
Postat av: anna

Med Kent i öronen somnar man och sover gott. //den där magiska fr det helgoniska placet ;)

2008-04-21 @ 15:46:39
URL: http://anna.pirateboy.net
Postat av: Ulven

Visst gör man! =)

2008-04-21 @ 17:08:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0