Det Är Hårt I Missionen...

Idag har det varit en sån där underbar dag då man nästan skämms för att man lyfter lön. Visst har dagen bestått av en del fordonsvård, reparationer och vapenvård. I och med att snön är borta och allt börjar att torka upp så kommer dammet tillbaka. Dammet här tar sig in precis överallt och är som siktat mjöl, blandas det med vatten så uppstår en lera som till och med får den beryktade Balkanleran att blekna i jämförelse. När det torkar blir det hårt som cement och nästan omöjligt att få bort.

Lunchen var idag föredömligt lagad av våra Militärpoliser, raggmunk och fläsk vilket inmundigades tillsammans med en alkoholfri öl =)

Eftermiddagen bestod av att gassa i den härliga vårsolen, idag hade vi cirka 40 grader varmt i solen.
Detta tillsammans med ett pokerparti på terassen och dessutom senare på kvällen en god kubansk cigarr på terrasen gjorde att dagen fick en perfekt inramning.

Som sagt, det är hårt i missionen...

/Ulven

Brytarungar och Hönsmammor

Igår körde vi tillbaka hemåt till PO:t, kändes skönt att äntligen komma fram. Det var solsken, klarblå himmel och runt tio grader varmt. Känns att våren börjar komma. Det var lite skillnad på att köra ut till PO:t jämfört med förra gången då det var ett tjockt islager över hela vägen.


Idag var vi ute i den lilla byn Sayyad som ligger cirka en mil utanför Sar e Pol. En riktigt skön och solig dag. Snön var borta förutom på de högsta kullarna och uppe i bergen. Överallt ser man hur kullarna börjar bli gröna istället för att vara sönderbrända. Om några veckor kommer det att vara hur vackert som helst här ute!


Det märks även på lokalbefolkningen att det har blivit bättre. Livet har blivit lättare att leva och den boskap som överlevt den ovanligt hårda vintern njuter nu av gräset som börjar komma upp. Människorna är mycket gladare och vi möts av mer leenden och hälsningar än tidigare. Även om detta nu också kan bero på att de vant sig vid oss och att de hört talas om att vi i alla fall lyckats få tag på lite hjälp i form av mat och kläder under vintern. Det mest troliga är väl att det är en kombination av detta och av att vädret blivit bättre.

Vårkänslor verkar vara en universell mänsklig känsla...


När vi stod och vaktade fordonen under ett möte så reste det lokala byalaget nya elledningar gjorda av betong. Något kaosbetonat... En av killarna i gruppen lämnade gården där vi stod för att gå ut till vägen för att se kaoset bättre. Efter några minuter kommer han tillbaka och likt en hönsmamma har han 30-40 ungar som följer efter honom som små kycklingar. De lokala vakterna, gammelgubbarna som satt på gården och vi övriga i gruppen skrattade oss nästan harmynta av åsynen. Idag var ungarna lite lugnare än vanligt. I vanliga fall brukar det vara ett mindre kaos kring oss med ungar som tigger om fotbollar, pengar, solglasögon och allt annat som vi har på oss. Kan bli väldigt frustrerande ibland och den lokala polisen brukar jaga bort dem från oss, tyvärr ofta genom stenkastning mot dem. Och även om man skulle vilja så går det inte att ge någonting till dem, du blir mer eller mindre omkullsliten av alla händer som sliter tag i dig då. Vi har försökt ett par gånger men det slutar alltid på samma sätt.


/Ulven


Tillbaka

Sådär!
Tillbaka i soliga Afghanistan.
Resan ner gick riktigt bra. Vi fick en extra dag nere i Abu Dhabi vilken spenderades med shopping på det gigantiska Marina Mall. Hur stor galleria som helst! Inte helt tråkigt att bo på fint hotell, äta gott och bada i poolen innan det var dags för att sätta sig på Herculesplanet igen.

Här har den mesta snön försvunnit och solen värmde på bra idag. Nästa vecka räknar de med 20 grader varmt! GÖTT!

/Ulven

"Hemåt" Det Bär

Ytterligare en leave är till ända. Huvudmålet med denna leaven var att inte bli sjuk som förra gången och det har som tur är lyckats. Känns som att batterierna är laddade och att det ska bli skönt att komma ner igen och ta tag i allt! Det är väl med blandade känslor som jag ser fram emot färden ner och allt vad det innebär...

Det har varit lite dåligt med uppdateringar under den senare tiden, detta beror mest på att handlar numera om en hel del "rutintjänst".

Förhoppningen är väl att den värsta snön ska ha försvunnit i våra områden. På hägre höjd är det knappast troligt men däremot i "låglandet".

Hör av mig igen när jag kommit ner

/Ulven

RSS 2.0